TT historia

Gitarristen och uppfinnaren Anders Thidell tillbringade 15 år med att utveckla Kompenserade band (Curved Frets) och Dynamisk Intonation.

Anders ursprungliga mål var att ta fram en gitarr som fungerade i äkta ren stämning. Missnöjd med dissonansen och svävningarna som finns i den vanliga 12-toniga liksvävande temperaturen, började Anders undersöka alternativa temperaturer..

Han började snart med att addera extra band, och flyttade runt positionen på andra, i försök att förbättra ljudet och stämningen i sin gitarr.

Långt efteråt, efter tiotusentals timmars arbete, nådde Anders sitt mål - med en gitarr med 56 individuellt krökta dynamiskt intonerade band. Den här långskaliga 30"-mensurgitarren fungerade perfekt i renstämning, och fick motta många lovord på musikmässor i Sverige och Tyskland. Men instrumentet blev för dyrt, och inte minst svårspelat, för att skapa tillräckligt med intresse att sätta den i full produktion. Endast tre gitarrer byggdes. Anders uppfinningar låg i dvala ett tag, tills han fick en beställning på att bygga en unik customgitarr till en av de få modiga musikersjälar som var villig att förlika sig med tanken att lära sej att spela på en 56-bands gitarr. Eftersom verkstaden inte längre fanns kvar, tog han kontakt med sin gamle vän sedan lång tid tilbaka, gitarrteknikern Paul Guy.

Paul har arbetat som gitarrbyggare och reparatör i egen verkstad i Stockholm sedan 1980. Han har ett internationellt känt anseende i ämnet gitarrstämning, samt har forskat i stämningshistorik och "de glömda temperaturerna", som han gillar att kalla dem. Paul och Anders delar ett gemensamt brinnande intresse för stämningen och tempereringen av gitarr. Många och långa diskussioner om dessa idéer har förts de två emellan genom åren.

Paul ("Äntligen!", säger han) insåg den inneboende potentialen i Anders inventioner även med ett "normalt" antal band - inte bara att kunna optimera intonationen på den 12-toniga liksvävande skalan till en nivå som idag saknar motstycke, utan att också kunna frigöra gitarren från den liksvävande tvångströjan helt och hållet, utan att påverka spelbarheten.

Anders å sin sida hade börjat fundera på om inte en gitarr med färre band än de tidigare 56 med 30"-mensur skulle vara enklare att traktera. Det tog inte lång stund innan båda var överens om att det bästa sättet att lansera idén var att tillverka utbyteshalsar till de mest populära boltneck-gitarrerna.

©True Temperament AB, 2006

Patent Pending