Teknik

Våra unika greppbandskurvor är designade efter specifikationer från den exakta Dynamiska Intonationsprocessen.

Anders Thidell utför här ett delmoment i processen.

Varenda tonplats justeras och finjusteras dussintals gånger, tills dessa producerar avsedda tonhöjder uppmätt både med öra och känsligt stroboskop. Ombyten sker till nya strängar och samma moment upprepas tills vi har fått fram entydiga och stabila avläsningsresultat. Detta moment kräver enormt tålamod och koncentration.

Uppmätning av greppbandspositionering är även det ett krävande arbete. Hela processen måste upprepas för varje temperament och varierande mensurlängder.

Koordinaterna blir sedan programmerade till CNC-roboten som utför graveringen av bandspåren med extrem noggrannhet.

Resultatet ser ut så här:

Greppbandsmodeller görs för hand för att passa exakt i varje bandspår (här är en av Anders mer extrema variant!). Dessa modeller används sedan till att tillverka gjutformar för massproducering av våra olika bandutformningskurvor.

Banden är presspassade med precist kontrollerat tryck.

Den speciella kiselmässingslegeringen är närbesläktad till den koppar/nickel legering som används i vanliga greppband, dock utan nickel i blandningen (bra för nickelallergiker). Inblandning av koppar i legeringen gör att de låter som standardband, till skillnad från vissa hårdare material som kan bidra med oönskad vasshet till ljudet.

Om du lyckas med att slita ut dessa, eller skada en eller flera kan du beställa ersättningsband från oss till en nominell kostnad.

Efter att banden installerats och trimmats, använder vi ett plåtskydd för att skydda greppbrädan medan banden slipas och poleras.

©Paul Guy/True Temperament AB, 2006

Patent Pending